Careers, Life & More...

Η Τηλεφωνική συνέντευξη για δουλειά

Bat cartoon

Η συνέντευξη μέσω τηλεφώνου συνήθως γίνεται στα πρώτα στάδια της διαδικασίας πρόσληψης και οι λόγοι που είναι εξαιρετικά διαδεδομένη είναι οι εξής:

  1. Είναι ο πιο απλός και γρήγορος τρόπος για να γίνει το πρώτο ξεσκαρτάρισμα των υποψηφίων.
  2. Βοηθά στην εξοικονόμηση χρόνου και τη μείωση εξόδων τόσο για την εταιρεία, όσο και για τον ίδιο τον υποψήφιο.

Η τηλεφωνική συνέντευξη συνήθως έχει μικρότερη διάρκεια από μια κλασική συνέντευξη face to face και παράλληλα μπορεί να γίνει χωρίς να μετακινηθείτε από τον άνετο καναπέ σας. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εύκολη, ούτε πρέπει να θεωρείτε ότι την έχετε στο τσεπάκι σας.

Ακολουθήστε όμως τις παρακάτω συμβουλές και οι πιθανότητες να σας καλέσουν στα γραφεία της εταιρείας για μια προσωπική συνέντευξη θα πολλαπλασιαστούν.

Η τηλεφωνική συνέντευξη χρειάζεται προετοιμασία και όταν μιλάω για προετοιμασία, εννοώ την γνωστή προετοιμασία που θα κάνετε και στην κανονική συνέντευξη, δηλαδή,

  • Ενημερωθείτε και συλλέξτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την εταιρεία και τη θέση εργασίας.
  • Διαβάστε τις ερωτήσεις και προετοιμάστε τις απαντήσεις που μπορούν να σας γίνουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.
  • Προετοιμάστε τις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε εσείς στο συνεντευξιαστή.

Η ώρα και η ημέρα μιας συνέντευξης μέσω τηλεφώνου μπορεί να είναι προκαθορισμένη, δηλαδή μπορεί να σας έχουν ζητήσει να τηλεφωνήσετε εσείς στην εταιρεία μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα. Μπορεί επίσης να σας έχουν ενημερώσει πως μια συγκεκριμένη ώρα και μέρα θα σας τηλεφωνήσουν αυτοί για μια συνέντευξη. Υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα να σας πάρουν τηλέφωνο ενώ δεν το περιμένετε για μια τηλεφωνική συνέντευξη. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Όταν έρθει η ώρα της προκαθορισμένης τηλεφωνικής συνέντευξης διαλέξτε έναν ήσυχο χώρο στο σπίτι σας και καθίστε αναπαυτικά στην καρέκλα σας. Μαζί σας πρέπει να έχετε ένα ποτήρι νερό, το βιογραφικό σας σημείωμα, τη συνοδευτική επιστολή, τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει για την εταιρεία, ένα τετράδιο και στυλό για σημειώσεις. Επίσης μπορείτε να έχετε μαζί σας τις ερωτήσεις που μπορούν να σας γίνουν και τις απαντήσεις που έχετε προετοιμάσει ώστε αν χρειαστεί να μην κολλήσετε σε κάποιο θέμα.

Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί η ώρα και η ημέρα για μια συνέντευξη και σας τηλεφωνήσουν κάποια ακατάλληλη ώρα, που είστε για παράδειγμα στο δρόμο και έχει θόρυβο ή μόλις ξυπνήσατε και δεν είστε σε θέση ακόμα να μιλήσετε, τότε μπορείτε να βρείτε μια καλή δικαιολογία και να ζητήσετε με πολύ ευγενικό τρόπο να επικοινωνήσουν μαζί σας κάποια άλλη στιγμή, για παράδειγμα ζητήστε να σας τηλεφωνήσουν 1-2 ώρες αργότερα που θα είστε διαθέσιμοι. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε να σας αφήσουν το όνομα και το τηλέφωνο τους για να επικοινωνήσετε εσείς μαζί τους. Πολλές φορές ίσως είναι καλύτερα να κερδίσετε μερικές ώρες χρησιμοποιώντας μια καλή δικαιολογία για να μπορέσετε να προετοιμαστείτε. Η αρνητική πλευρά σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι αν ζητήσετε να γίνει η συνέντευξη κάποια άλλη στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να επιλέξουν να μην επικοινωνήσουν ξανά μαζί σας, διότι πολλές φορές το νούμερο των υποψηφίων είναι τόσο μεγάλο που ο καθένας έχει μία και μοναδική ευκαιρία. Εδώ όμως θα πρέπει εσείς να αποφασίσετε αν θέλετε να ρισκάρετε να μη σας ξανά τηλεφωνήσουν ή να έχετε μια κακή τηλεφωνική συνέντευξη.

Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης πρέπει να μιλάτε αργά και καθαρά. Είναι σημαντικό επίσης να είστε φιλικοί, θετικοί, να δείχνετε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον σας για τη θέση εργασίας και να αποπνέετε αυτοπεποίθηση, διατηρώντας πάντα το επαγγελματικό σας ύφος. Ακόμα προσπαθήστε να αποφύγετε τις μεγάλες παύσεις και τα “εεεεε” και “ααααα” που δείχνουν πως δεν έχετε προετοιμαστεί.

Τέλος μην ξεχάσετε μια βασική λεπτομέρεια, αφού τελειώσετε τη συνέντευξη εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία και στείλτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα (μέσω e-mail) στο συνεντευξιαστή.


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Συνέντευξη