Careers, Life & More...

7 Ερωτήσεις που δεν μπορούμε να κάνουμε σε μια συνέντευξη

monkey cartoon

1. Με τι ασχολείται η εταιρεία;

Απαγορεύεται να κάνετε μια ερώτηση όταν μπορείτε εύκολα να έχετε την απάντηση με τη βοήθεια του Google. Συγκεκριμένα μέσω της ιστοσελίδας της εκάστοτε εταιρείας μπορεί κανείς να λύσει γρήγορα μια απορία, όπως η παραπάνω. Έτσι η ερώτηση αυτή δείχνει ότι δεν έχετε κάνει καμία έρευνα και συνάμα δε σας ενδιαφέρει η θέση. Βέβαια μια ερώτηση του τύπου «Διάβασα στην ιστοσελίδα της εταιρείας σας πως ετοιμάζετε ένα νέο project μέσα στους επόμενους μήνες και μου κέντρισε την περιέργεια. Με τι θα ασχοληθείτε αυτή τη φορά;» δείχνει πως είστε και διαβασμένοι και προετοιμασμένοι.


2. Πότε θα μπορέσω να πάρω την πρώτη μου άδεια;

Μην αναφέρετε το θέμα άδεια, διακοπές, τριήμερα κτλ. πριν σας προσφέρουν τη θέση. Μια τέτοια ερώτηση δείχνει ότι η αφοσίωση δεν είναι και το πιο δυνατό σας προσόν.


3. Ποιος είναι ο μισθός για τη συγκεκριμένη θέση;

Το θέμα του μισθού είναι αρκετά ευαίσθητο γι' αυτό το λόγο το αναλύουμε καλύτερα στο άρθρο Ας μιλήσουμε για το μισθό. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Διαβάστε το
Παρόλα αυτά σε καμιά περίπτωση μην αναφέρετε το θέμα του μισθού σε μια συνέντευξη, η ερώτηση αυτή είναι απαγορευμένη.


4. Ποιο είναι το ωράριο εργασίας; Θα χρειαστεί να κάνω υπερωρίες ή να δουλεύω και Σαββατοκύριακα;

Ερωτήσεις σχετικά με τις ώρες και την επιπλέον εργασία δείχνουν ότι δεν έχετε και πολύ όρεξη για δουλειά ή τουλάχιστον ότι ελπίζετε να μην κουράζεστε ιδιαίτερα.


5. Πόσο σύντομα θα μπορούσα να πάρω αύξηση; Ή προαγωγή;

Μην κάνετε ποτέ αυτή την ερώτηση πριν σας προσφέρουν τη δουλειά. Εντούτοις μια θετική ερώτηση θα μπορούσε να είναι η εξής «Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης στην εταιρεία;».


6. H εταιρεία ελέγχει τη χρήση του internet και του e-mail από τους εργαζόμενους;

Δε νομίζω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση αυτή η ερώτηση. Είναι σα να δηλώνετε ότι σας αρέσει να περνάτε όλη τη μέρα σας στο Facebook.


7. Την πήρα τη δουλειά;

Αυτή η ερώτηση συχνά φέρνει το συνεντευξιαστή σε δύσκολη θέση και τον κάνει να νιώσει άβολα. Αντίθετα, κάνει εσάς να φαίνεστε ανυπόμονοι. Ωστόσο θα μπορούσατε να ζητήσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επόμενα βήματα κατά τη διαδικασία πρόσληψης. Για παράδειγμα μπορείτε να ρωτήσετε «Ποια είναι τα επόμενα στάδια σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του υποψήφιου;». Συνήθως όμως όταν ο συνεντευξιαστής ενδιαφέρεται για εσάς θα σας μιλήσει για τα επόμενα στάδια κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Συνέντευξη