Careers, Life & More...

26 ερωτήσεις που μπορείς να ακούσεις σε μια συνέντευξη

Cat cartoon 26 ερωτήσεις που μπορείς να ακούσεις σε μια συνέντευξη

“Αν αποτύχεις να προετοιμαστείς, τότε προετοιμάσου να αποτύχεις” είπε κάποτε ο Benjamin Franklin και είχε απόλυτο δίκιο. Η καλή προετοιμασία είναι μονόδρομος για μια επιτυχημένη συνέντευξη. Αρχικά κάνετε την έρευνά σας για να συλλέξετε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για την εταιρεία που σας κάλεσε για συνέντευξη και στη συνέχεια διαβάστε καλά τις παρακάτω ερωτήσεις και προετοιμάστε τις απαντήσεις σας. Επόμενο βήμα σας είναι να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου γνωστού ο οποίος θα παίξει το ρόλο του συνεντευξιαστή ή μπορείτε να ακολουθήσετε το δικό μου παράδειγμα, να καθίσετε δηλαδή μπροστά στον καθρέφτη σας και να προετοιμάσετε τη συνέντευξη. Ίσως να σας φαίνεται λιγάκι χαζό, αλλά πιστέψτε με, ο καθρέφτης θα σας βοηθήσει πολύ, θα μπορέσετε να δείτε τους μορφασμούς που κάνετε, να προβάρετε το χαμόγελο σας, να ελέγξετε τις παύσεις σας, τις κινήσεις των χεριών σας και τη στάση του σώματός σας. Και βέβαια το πιο σημαντικό, θα σας βοηθήσει να βρείτε τον τρόπο για να δείχνετε όσο γίνεται πιο φυσικοί και ήρεμοι. Τέλος, όταν θα πάτε για συνέντευξη πρέπει να ξέρετε το βιογραφικό σας από έξω και ανακατωτά, ημερομηνίες, αρμοδιότητες και λοιπές λεπτομέρειες, διότι ο συνεντευξιαστής κατά πάσα πιθανότητα θα έχει στα χέρια του το βιογραφικό σας (Συμβουλή: σε περίπτωση που δεν έχει το βιογραφικό σας μαζί του, δώστε του ένα εσείς), οπότε ακόμα και ένα μικρο λάθος να κάνετε σε κάποια ημερομηνία, ίσως να σας στοιχίσει τη θέση. Ας πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τις ερωτήσεις που μπορείτε να συναντήσετε σε μια συνέντευξη.


1. Μιλήστε μας για εσάς, πώς θα περιγράφατε τον εαυτό σας;

Αυτή η ερώτηση ανήκει στα sos. Είναι ο πλέον κλασικός τρόπος για να ξεκινήσει μια συνέντευξη. Ετοιμάστε λοιπόν μια μικρή περίληψη του εαυτού σας, υπογραμμίζοντας τα πιο δυνατά σας σημεία. Αναφέρετε τις σπουδές σας, τις πιο ενδιαφέρουσες θέσεις εργασίας σας και ίσως κάποια άλλα προσόντα σας που θεωρείτε σημαντικά. Μη μακρηγορείτε και μην μπαίνετε σε λεπτομέρειες, εκτός αν το θεωρήσετε απαραίτητο. Να σκέφτεστε πάντα πως στόχος σας είναι να τραβήξετε την προσοχή του συνεντευξιαστή.


2. Γιατί θέλετε να αφήσετε την τωρινή σας δουλειά ή αφήσατε την προηγούμενη δουλειά σας;

Σε περίπτωση που θέλετε να αφήσετε ή αφήσατε οικειοθελώς τη δουλειά σας μπορείτε να πείτε με ειλικρίνεια το λόγο που θέλετε να προχωρήσετε παρακάτω. Μη μιλήσετε ποτέ όμως άσχημα για τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους σας. Αν θέλετε να μιλήσετε γενικά, μπορείτε για παράδειγμα να απαντήσετε ότι η δουλειά αυτή δεν αποτελεί πια πρόκληση για εσάς και στόχος σας αυτή τη στιγμή είναι να διευρύνετε την καριέρα σας, αναζητώντας νέες ευκαιρίες.


3. Γιατί σας απέλυσαν από την προηγούμενη εργασία σας;

Όπως και στην προηγούμενη ερώτηση έτσι και εδώ θα τονίσω πως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μιλήσετε άσχημα για τους συναδέλφους ή τους προϊσταμένους σας. Εδώ μπορείτε απλά να αναφέρετε για παράδειγμα πως η μείωση των πωλήσεων της εταιρείας και η γενικότερη οικονομική πίεση που αντιμετώπισε, οδήγησε αναγκαστικά σε αρκετές απολύσεις.


4. Ποιες ήταν οι αρμοδιότητες σας;

Σε αυτήν την ερώτηση μπορείτε να αναφέρετε με ωραίο και θετικό τρόπο τις αρμοδιότητες σας στην τελευταία σας δουλειά, αναλύστε δηλαδή λίγο παραπάνω τις αρμοδιότητες που αναφέρετε στο βιογραφικό σας. Επιμένετε περισσότερο στα καθήκοντα σας που έχουν σχέση με αυτά της καινούργιας δουλειάς για την οποία κάνετε και τη συνέντευξη, αν υπάρχουν. Καθήκοντα τα οποία δε θα προσθέσουν κάτι στο προφίλ σας καλύτερα να τα παραλείψετε.


5. Τι σας άρεσε και τι όχι στην τελευταία σας δουλειά;

Σε αυτήν την ερώτηση προσέξτε πολύ, γιατί δεν πρέπει να μιλήσετε άσχημα για την προηγούμενη δουλειά σας. Στα θετικά μπορείτε να μιλήσετε για τους συναδέλφους σας και την εμπειρία που αποκτήσατε, ενώ στα αρνητικά μπορείτε να αναφέρετε πως η συγκεκριμένη θέση εργασίας δεν αποτελούσε πρόκληση πια για εσάς και γι' αυτό αποφασίσατε να προχωρήσετε.


6. Ποια είναι το δυνατά σας σημεία;

Σε αυτή την ερώτηση μιλήστε ειλικρινά και αναφέρετε τα δυνατά σας σημεία που έχουν σχέση με την πλευρά σας ως επαγγελματίας. Για παράδειγμα μπορείτε να αναφέρετε χαρακτηριστικά όπως το ότι είστε ειλικρινείς, επικοινωνιακοί, θετικοί, δυναμικοί, παίρνετε πρωτοβουλίες, το ότι μπορούν να σας εμπιστευτούν, έχετε κριτική σκέψη, ηγετικές ικανότητες κ.α Η συγκεκριμένη ερώτηση είναι αρκετά ανοιχτή και εύκολη, ωστόσο καλό θα είναι να έχετε σκεφτεί από πριν κάποια δυνατά σας σημεία για να μην κολλήσετε την κατάλληλη στιγμή.


7. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας ελάττωμα;

Και σε αυτήν την ερώτηση πρέπει να είστε ειλικρινείς, αλλά και διπλωμάτες. Συγκεκριμένα τα ελαττώματα που θα αναφέρετε, πρέπει να μοιάζουν με πλεονεκτήματα ή καλύτερα οι χαρακτηρισμοί που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι ξεκάθαρα θετικοί ή αρνητικοί, αλλά για να μη σας μπερδεύω θα σας αναφέρω μερικά παραδείγματα που χρησιμοποιώ για τον εαυτό μου. Τρία από τα ελαττώματα που έχω αναφέρει κατά καιρούς είναι, α) είμαι τελειομανής, β) είμαι ανυπόμονη, γ) δίνω μεγάλη σημασία στη λεπτομέρεια. Και τα τρία στην πραγματικότητα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες για να χαρακτηριστούν τελικά σαν μειονεκτήματα ή πλεονεκτήματα, αλλά με τον τρόπο σας μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν "ελαττώματα". Στο τέλος μπορείτε να πείτε πως αναγνωρίζετε τα ελαττώματά σας και ότι δουλεύετε με τον εαυτό σας για να τα αλλάξετε.


8. Τι γνωρίζετε για την εταιρεία μας;

Σας έχω ήδη αναφέρει πως πριν τη συνέντευξη πρέπει να μαζέψετε πληροφορίες για την εταιρεία και η παραπάνω ερώτηση είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να κάνετε την έρευνα. Ενημερώστε για την έρευνα που κάνατε και αναφέρετε τις πληροφορίες που έχετε συλλέξει. Μέσω αυτής της ερώτησης ακόμα, σας δίνετε η ευκαιρία να ενημερώσετε το συνομιλητή σας για κάποιες ίσως απορίες που έχετε για την εταιρεία. Το σίγουρο είναι πως με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσετε πόντους.


9. Γιατί θέλετε αυτή τη δουλειά;

Μιλήστε για τους λόγους που σας ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση, αλλά μην αναφέρετε φράσεις όπως για οικονομικούς λόγους ή επειδή είστε άνεργοι. Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εκφράσεις του τύπου, με ενδιαφέρει η συγκεκριμένη θέση γιατί είναι ανάλογη των προσόντων μου, γιατί αποτελεί πρόκληση για μένα, γιατί είναι πάνω στο αντικείμενο που αγαπώ και έχω σπουδάσει ή γιατί θέλω να αποτελώ μέρος μιας εταιρείας που εξελίσσεται και δίνει ευκαιρίες στους εργαζόμενούς της.


10. Τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία, γιατί να σας προσλάβουμε;

Σε αυτήν την ερώτηση μπορείτε να μιλήσετε για την εκπαίδευση, τις δεξιότητες, τα επιτεύγματα και την εμπειρία σας, για να δείξετε τι μπορείτε να προσφέρετε στην εταιρεία. Μπορείτε ακόμα να συγκρίνετε τους στόχους σας με τους στόχους της εταιρείας και της συγκεκριμένης θέσης εργασίας, καθώς και να αναφέρετε τι έχετε καταφέρει και σε άλλες δουλειές. Είναι σημαντικό να είστε θετικοί και να δείξετε το ενδιαφέρον σας τόσο για την εταιρεία όσο και για τη θέση εργασίας.


11. Είστε πρόθυμοι να εργαστείτε και υπερωρίες, εάν χρειαστεί;

Σε αυτήν την ερώτηση ας είστε ειλικρινείς, αν πραγματικά δεν μπορείτε, για παράδειγμα αν είστε μητέρα και σας είναι δύσκολο, πρέπει να πείτε την αλήθεια. Τώρα αν δεν έχετε πρόβλημα, μπορείτε να πείτε πως είστε αρκετά ευέλικτοι και κατανοείτε πλήρως πως υπάρχουν περίοδοι σε μια εταιρεία που είναι απαραίτητο και χρειάζεται να δουλέψετε υπερωρίες.


12. Πως διαχειρίζεστε την πίεση και τις στρεσογόνες καταστάσεις;

Σε αυτήν την ερώτηση μπορείτε να πείτε πως το στρες σας βοηθάει πολύ για να συγκεντρώνεστε καλύτερα και να κάνετε τη δουλειά σας. Επίσης μπορείτε να πείτε πως το να ιεραρχείτε τα καθήκοντα σας και να οργανώνετε καλά τη δουλειά σας, σας βοηθάει πολύ για να περιορίσετε το άγχος σας.


13. Ποιο είναι το σημαντικότερο σας κατόρθωμα στον επαγγελματικό τομέα;

Εδώ μπορείτε να αναφερθείτε είτε σε κάποιο κατόρθωμα που έχει να κάνει με την ίδια τη δουλειά σας, για παράδειγμα, κλείσατε μια πολύ σημαντική δουλειά με έναν σπουδαίο πελάτη για την εταιρεία σας ή μπορείτε να αναφερθείτε σε κάποιο κατόρθωμα που έχει να κάνει με εσάς τους ίδιους στη δουλειά σας, για παράδειγμα, καταφέρατε να βελτιώσετε πολύ τις επικοινωνιακές σας ικανότητες με τους πελάτες σας.


14. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 5 χρόνια;

Σε αυτήν την ερώτηση μπορείτε να αναφέρετε αρχικά και 2-3 θέματα που δεν έχουν σχέση με το θέμα της δουλειάς. Όπως για παράδειγμα να αναφέρετε πως θα θέλατε να κάνετε οικογένεια ή πως θα θέλατε να κάνετε πολλά ταξίδια, στη συνέχεια μπορείτε να μιλήσετε για το θέμα της δουλειάς και μπορείτε να αναφέρετε πως θα θέλατε να εξελιχθείτε μέσω της δουλειάς σας και να αναλάβετε μια υψηλότερη ιεραρχικά θέση στην εταιρεία.


15. Ποια είναι η θέση εργασίας των ονείρων σας;

Η καλύτερη απάντηση εδώ είναι να περιγράψετε τη θέση εργασίας των ονείρων σας αναφέροντας στοιχεία από τη δουλειά για την οποία κάνετε αίτηση. Οποιαδήποτε άλλη απάντηση σε αυτήν τη φάση θα είναι άσχετη.


16. Τι ψάχνετε σε μια καινούργια θέση εργασίας;

Σε αυτήν την ερώτηση μπορείτε να αναφέρετε πως σας ενδιαφέρει μια θέση εργασίας όπου μπορείτε να αναδείξετε τα προσόντα σας, να σας δοθούν ευκαιρίες να διευρύνετε την καριέρα σας, να μάθετε καινούργια πράγματα, να προσφέρετε με τις γνώσεις σας και την εμπειρία σας στην εταιρεία. Μπορείτε να μιλήσετε επίσης για το περιβάλλον της εταιρείας ή και για τους συναδέλφους σας, για παράδειγμα μπορείτε να πείτε πως θα θέλατε να γίνεται κομμάτι μιας ομάδας όπου τα μέλη της θα σέβονται και θα βοηθούν ο ένας τον άλλο και θα δουλεύουν σκληρά για να φτάσουν στο στόχο τους.


17. Λειτουργείτε καλύτερα ατομικά ή σαν μέρος μιας ομάδας;

Σε αυτήν την ερώτηση καλό θα είναι να μη δείξετε κάποια προτίμηση, αναφέρετε ότι σας αρέσει πολύ να δουλεύετε τόσο ομαδικά όσο και ατομικά.


18. Εξηγήστε μας γιατί αποφασίσατε να αλλάξετε καριέρα.

Αν η δουλειά για την οποία αποφασίσατε να υποβάλετε αίτηση είναι διαφορετική από τη μέχρι τώρα εμπειρία σας είναι λογικό ο συνεντευξιαστής να σας κάνει αυτήν την ερώτηση. Εκφράστε τον ενθουσιασμό σας για τη νέα θέση εργασίας και υπογραμμίστε τους λόγους που σας προσέλκυσε και κάνατε την αίτηση για τη συγκεκριμένη αγγελία. Μη μιλήσετε άσχημα για την προηγούμενη δουλειά σας, ούτε να παραδεχτείτε πως δεν είσαστε επιτυχημένοι σε αυτήν. Μπορείτε να μιλήσετε για τους στόχους σας και να αναφέρετε για ποιο λόγο οι ικανότητες και τα προσόντα σας ταιριάζουν σε αυτή τη θέση εργασίας.


19. Ας μιλήσουμε για το μισθό. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας;

Αυτήν την ερώτηση την αναλύουμε καλύτερα στο άρθρο Ας μιλήσουμε για το μισθό. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Διαβάστε το


20. Περιγράψτε μου το τέλειο αφεντικό.

Σε αυτήν την ερώτηση μπορείτε να αναφέρετε τα χαρακτηριστικά που εσείς θεωρείτε σημαντικά για να περιγράψετε το τέλειο αφεντικό. Για εμένα το τέλειο αφεντικό πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλος/η, να δουλεύει πολύ για να δίνει το καλό παράδειγμα, να δίνει κίνητρα στους υπαλλήλους του/της, να τους προστατεύει και να κρατάει την ομάδα ενωμένη. Επίσης σημαντικό είναι να είναι καλός/ή σαν άνθρωπος, να ξέρει να ακούει και να παραδέχεται τα λάθη του/της.


21. Πώς αξιολογείτε την επιτυχία;

Η απάντηση σας σε αυτήν την ερώτηση ουσιαστικά θα αναδείξει κάποια στοιχεία από την προσωπικότητά σας και συγκεκριμένα τον επαγγελματισμό σας. Αναφερθείτε στη δουλειά σας, για παράδειγμα μπορείτε να πείτε: "Επιτυχία για μένα σημαίνει να κάνω καλά τη δουλειά μου και δουλεύοντας σκληρά να μπορώ να κάνω τους στόχους μου πραγματικότητα." Ή "Επιτυχία για μένα είναι να αγαπάω τη δουλειά μου και να αποδίδω καλά. Επίσης επιτυχία είναι να γνωρίζει η εταιρεία μου πως μπορεί να βασιστεί σε μένα και πως θα δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό."


22. Αν είστε 100% σίγουροι πως το αφεντικό σας κάνει λάθος πάνω σε κάποιο σημαντικό ζήτημα πως θα το χειριστείτε;

Εδώ μπορείτε να απαντήσετε πως αυτό εξαρτάται καταρχήν από το χαρακτήρα του αφεντικού σας. Αν είναι ένας άνθρωπος ανοιχτόμυαλος και συζητήσιμος δε θα είχατε κανένα πρόβλημα να του μιλήσετε. Σε περίπτωση τώρα που θα ήταν δύσκολος και θεωρούσε πως δεν κάνει ποτέ λάθη τότε θα έπρεπε με πολύ ωραίο, διακριτικό και κομψό τρόπο να του αναφέρετε το λάθος στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε περίπτωση που θα επέμενε στην απόφαση του, αναγκαστικά θα έπρεπε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του, χωρίς να επιμείνετε παραπάνω.


23. Μήπως έχετε παραπάνω προσόντα για αυτή τη δουλειά;

Αυτήν την ερώτηση την αναλύουμε καλύτερα στο άρθρο Μήπως έχετε παραπάνω προσόντα για αυτή τη δουλειά; Διαβάστε το


24. Είχατε ποτέ στο παρελθόν προβλήματα στη συνεργασία σας με τον manager/ προϊστάμενό σας;

Σε αυτήν την ερώτηση προσέξτε, μη μιλήσετε άσχημα για κάποιον πρώην manager/ προϊστάμενό σας. Μια απάντηση που θεωρώ πως είναι αρκετά ειλικρινείς και συγχρόνως διπλωματική, είναι να αναφέρετε πως είναι απόλυτα λογικό όταν δουλεύετε καθημερινά με κάποιους ανθρώπους να υπάρχουν μικρές προστριβές και διαφορές απόψεων κάποιες στιγμές. Όταν όμως υπάρχει καλή πρόθεση και κοινός στόχος μια απλή συζήτηση μπορεί να λύσει άμεσα οποιοδήποτε θέμα δημιουργηθεί.


25. Γιατί έχει περάσει τόσος καιρός χωρίς να εργάζεστε;

Η ερώτηση αυτή αφορά τα χρονικά κενά στην προϋπηρεσία σας. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να μιλήσετε ειλικρινά, αρκεί να μην περάσατε το χρόνος σας στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση. Είναι σημαντικό να δείξετε πως είσαστε δημιουργικοί για όσο διάστημα ψάχνατε για δουλειά. Μπορείτε να αναφέρετε σεμινάρια και κάποια εκπαιδευτικά μαθήματα που παρακολουθήσατε, κάποια προσωπικά project στα οποία δουλέψατε ή εθελοντική εργασία που κάνατε. Επίσης πάντα υπάρχουν και προσωπικοί λόγοι που μπορούν να καλύψουν τα κενά, όπως για παράδειγμα αν είστε μητέρα με μικρά παιδιά, χρειάστηκε να προσέξετε τους γονείς σας κτλ.


26. Έχετε κάποια ερώτηση για εμάς;

Αυτήν την ερώτηση την αναλύουμε καλύτερα στο άρθρο 10 Ερωτήσεις που μπορούμε ΕΜΕΙΣ να κάνουμε σε μια συνέντευξη / Ένας Άσσος στο μανίκι σας. Διαβάστε το


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Συνέντευξη