Careers, Life & More...

10 Ερωτήσεις που μπορούμε ΕΜΕΙΣ να κάνουμε σε μια συνέντευξη για δουλειά/ Ένας Άσσος στο μανίκι σας

Owl cartoon

Έχουμε ήδη μιλήσει για το βασικό κομμάτι της συνέντευξης και τις πιθανές ερωτήσεις που μπορούν να σας γίνουν. Ας δούμε τώρα και το εξίσου σημαντικό κομμάτι των δικών σας ερωτήσεων. Ένας άσσος στο μανίκι σας που μπορεί την τελευταία στιγμή να απογειώσει το παιχνίδι και να αναδείξει την αυτοπεποίθηση και το δυναμισμό σας.

Η συνέντευξη τελειώνει και ήρθε η ώρα του «Θα θέλατε μήπως να κάνετε κάποια ερώτηση;». Πριν απαντήσετε «Όχι, όχι με καλύψατε» ας δούμε για ποιο λόγο η στιγμή αυτή είναι τόσο σημαντική. Μην ξεχνάτε πως μια συνέντευξη δεν είναι μονόδρομος, έχει δυο κατευθύνσεις, γι΄ αυτό εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να λύσετε κάποιες από τις απορίες σας και συγχρόνως να δείτε αν η συγκεκριμένη θέση εργασίας είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Το κομμάτι αυτό της αντίστροφης συνέντευξης είναι πια ιδιαίτερα αναμενόμενο, κατά συνέπεια πρέπει να είστε προετοιμασμένοι, ώστε να δείξετε πόσο σας ενδιαφέρει η θέση και ότι έχετε σκοπό να παλέψετε για να την αποκτήσετε. Η διαδικασία αυτή θα αλλάξει τόσο τη δυναμική της συζήτησης, όσο και τον τρόπο που σας βλέπει ο συνεντευξιαστής. Κάνοντας μια ερώτηση που έχει ήδη απαντηθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης κατά πάσα πιθανότητα θα σας δείξει το δρόμο προς την πόρτα, γι' αυτό να είστε συγκεντρωμένοι και σε ετοιμότητα.
Μια έξυπνη ερώτηση όμως μπορεί σε δευτερόλεπτα να απογειώσει μια συνέντευξη και να κάνει τον άνθρωπο απέναντι σας να σας δει με άλλη ματιά. Επωφεληθείτε λοιπόν από αυτή την ευκαιρία που σας δίνετε και εντυπωσιάστε.

Ας δούμε κάποιες ερωτήσεις παρακάτω:

  1. Ποιες είναι οι καθημερινές αρμοδιότητες του εργαζόμενου σε αυτή τη θέση;

  2. Ο υποψήφιος θα δουλεύει ανεξάρτητα ή θα αποτελεί μέρος κάποιας ομάδας ή μήπως θα συνδυάζονται και τα δύο;

  3. Τι διάρκεια θα έχει η εκπαίδευση του ατόμου που θα προσληφθεί για αυτό το ρόλο στην εταιρεία;

  4. Ποιες είναι οι σημαντικότερες ικανότητες που χρειάζεται κάποιος για να πετύχει σε αυτή τη δουλειά;

  5. Για τη συγκεκριμένη θέση θα γίνει αντικατάσταση κάποιου εργαζόμενου ή θα γίνει επέκταση στο τμήμα;

  6. Η εταιρεία προσφέρει σεμινάρια ή training για την εκπαίδευση και συνεχή επαγγελματική κατάρτιση του προσωπικού;

  7. Τι προοπτικές εξέλιξης προσφέρει η εταιρεία;

  8. Τι διαφοροποιεί αυτή την εταιρεία από τους ανταγωνιστές της;

  9. Ποια είναι τα επόμενα στάδια όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής του υποψήφιου;

  10. Πιστεύετε ότι υπάρχει κάτι που λείπει από το βιογραφικό μου;

Ας αναλύσουμε λίγο την τελευταία ερώτηση, η οποία θέλει αρκετή προσοχή. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να σημειώνουμε τα μειονεκτήματά μας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, αλλά θεωρώ πως το συγκεκριμένο ερώτημα καταφέρνει ακριβώς το αντίθετο. Πρώτα από όλα όταν ρωτάτε ανοιχτά τον συνεντευξιαστή αν λείπει κάτι από το βιογραφικό σας σημαίνει ότι δε φοβάστε και ότι έχετε αυτοπεποίθηση. Επίσης είναι μια ευκαιρία να συζητήσετε το μειονέκτημά σας, αν υπάρχει, πριν πάρει ο συνεντευξιαστής την τελική απόφαση και βέβαια κανείς δε γνωρίζει που μπορεί αυτή η συζήτηση να οδηγήσει. Το σίγουρο είναι ότι θα βγουν στη φόρα κάποια άλλα χαρίσματά σας, όπως ο δυναμισμός και η αποφασιστικότητά σας, το ότι είστε επικοινωνιακοί, παίρνετε πρωτοβουλίες και δε χάνετε ευκαιρίες όταν σας δοθούν.


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Συνέντευξη