Careers, Life & More...

Ρούχα Συνέντευξης. Τι να βάλω;

tie cartoon

Η εξωτερική σας εμφάνιση στη συνέντευξη θα παίξει το δικό της βασικό ρόλο, γι' αυτό επιλέξτε έξυπνα τα ρούχα που θα φορέσετε, αλλά και το πως θα περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Με την εμφάνιση σας αποκαλύπτετε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα την προσωπικότητα, την επαγγελματικότητά σας, αλλά και τις επιλογές σας.

Η κατάλληλη εμφάνιση δείχνει πως:

 • Παίρνετε στα σοβαρά την ευκαιρία που σας δίνετε.
 • Θέλετε να κάνετε μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση.
 • Σέβεστε το συνεντευξιαστή και τη θέση εργασίας.
 • Ταιριάζετε απόλυτα στη φιλοσοφία και τον κώδικα της εταιρείας.

Μπορεί να μην είναι δίκαιο ή πάντα σωστό, αλλά η πρώτη εντύπωση που θα σχηματίσει για εσάς ο συνεντευξιαστής, πριν καν ανοίξετε το στόμα μας, βασίζεται στην εμφάνιση.

Ας ξεκαθαρίσω σε αυτό το σημείο κάτι πολύ σημαντικό. Η εμφάνιση για την οποία μιλάω στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει να κάνει με ύψος, κιλά, χρώμα ματιών και δέρματος, εκτός βέβαια αν μιλάμε για ένα πρακτορείο μοντέλων κάτι που δε μας ενδιαφέρει σε αυτό το άρθρο. Αναφέρομαι όμως στην καθαριότητα, την περιποίηση και τη σωστή επιλογή ενδυμασίας.

Αρπάξτε λοιπόν αυτή τη μοναδική ευκαιρία και εντυπωσιάστε.


Συμβουλές

 • Τα ρούχα σας πρέπει να είναι καθαρά, σιδερωμένα, να δείχνουν όμορφα πάνω σας και όχι ξένα. Είναι σημαντικό να διατηρείτε το στυλ σας και να αποφεύγετε τις ακρότητες.
 • Η επιλογή ταγέρ για τις γυναίκες και κουστούμι-γραβάτα για τους άντρες αφορά θέσεις και επαγγέλματα που απαιτούν ιδιαίτερη σοβαρότητα στο ντύσιμο, όπως διευθυντικές θέσεις, θέσεις πωλήσεων, θέσεις σε τράπεζες, δικαστήρια, δικηγορικά γραφεία κτλ. Σε περίπτωση όμως που δεν είστε σίγουροι για την ενδυμασία που θα πρέπει να διαλέξετε, να ξέρετε πως το ταγέρ και το κουστούμι-γραβάτα είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή ακόμα και αν θεωρηθεί και λιγάκι υπερβολική.
 • Τα παπούτσια που θα επιλέξετε πρέπει να είναι καθαρά και άνετα, ιδιαίτερα για τις γυναίκες καλό είναι αν φορέσετε γόβες να μπορείτε να περπατήσετε πάνω τους.
 • Ο συνδυασμός βαμβακερό παντελόνι και πουκάμισο (το χειμώνα ίσως και πουλόβερ) για τους άντρες και το σοβαρό φόρεμα για τις γυναίκες είναι συνήθως η πιο συχνή και εύκολη επιλογή.
 • Τα μαλλιά πρέπει να είναι περιποιημένα, τα νύχια καθαρά και το μακιγιάζ ελαφρύ.
 • Ξεχάστε τα piercing και καλύψτε τα τατουάζ, τα αξεσουάρ πρέπει να είναι περιορισμένα και διακριτικά.
 • Τα αποκαλυπτικά ρούχα και τα εκκεντρικά είναι απαγορευτικά. Επίσης δώστε προσοχή στις επιλογές χρωμάτων, ένα κόκκινο φόρεμα ίσως να μην είναι αρκετά σοβαρό, ένα όμως κόκκινο φουλάρι στο λαιμό ίσως να είναι η μικρή λεπτομέρεια που κάνει τι διαφορά.
 • Πριν την ώρα τη συνέντευξης μπορείτε να μασήσετε μια τσίχλα για φρέσκια αναπνοή (Προσοχή όμως να την πετάξετε πριν ξεκινήσει η συνέντευξη) και φυσικά μην ξεχάσετε σε καμιά περίπτωση να βάλετε αποσμητικό πριν φύγετε από το σπίτι. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε άρωμα πρέπει να είναι διακριτικό.
 • Έχετε πάντα μαζί σας ένα φάκελο που θα περιλαμβάνει το βιογραφικό σας, τις συστάσεις σας και τη συνοδευτική επιστολή βιογραφικού, όλα εκτυπωμένα σε σελίδες Α4. Αν ο συνεντευξιαστής δεν έχει μαζί του το βιογραφικό σας, πάρτε την πρωτοβουλία και δώστε του εσείς ένα.
 • Έχετε το κινητό πάντα μέσα στην τσάντα ή την τσέπη σας στο αθόρυβο ή κλειστό. Το ίδιο θα κάνετε και με οποιαδήποτε άλλη συσκευή που μπορεί να προκαλέσει θόρυβο, όπως το ipod.

Οι συμβουλές για το πως πρέπει να ντυθείτε και το τι πρέπει να αποφύγετε είναι πάρα πολλές, για εμένα όμως το κυριότερο είναι να προετοιμαστείτε από πριν και να μην αφήσετε αυτό το θέμα για την τελευταία στιγμή. Δοκιμάστε τα ρούχα και τα παπούτσια, τσεκάρετε αν είναι καθαρά, καλοσιδερωμένα και άνετα και αν μπορείτε να καθίσετε χωρίς να νιώθετε άβολα, αυτό ιδιαίτερα για τις κυρίες που επιλέγουν φόρεμα ή φούστα.

Τέλος πριν από το οποιοδήποτε ρούχο, φορέστε την αυτοπεποίθηση και το χαμόγελό σας και μη φοβάστε τίποτα, αυτά είναι σίγουρα τα καλύτερά σας χαρτιά.

Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Συνέντευξη