Careers, Life & More...

Ο δρόμος προς το τέλειο βιογραφικό / Κεφάλαιο 2

Τα ειδικά / Μέρος Α'

Shark cartoon

Στο πρώτο μέρος σας μίλησα για τα γενικά χαρακτηριστικά του βιογραφικού, ας ξεκινήσουμε τώρα με το βασικό κομμάτι, που είναι η δομή του. Θα αναλύσω μία μία τις θεματικές ενότητες που περιλαμβάνει το βιογραφικό σημειώνοντας ποιες είναι υποχρεωτικές και ποια η σημαντικότητα της κάθε μίας.


Η φωτογραφία

Η φωτογραφία μπορεί να μπει στην πάνω δεξιά ή αριστερή πλευρά του βιογραφικού και το μέγεθος της δεν πρέπει να ξεπερνάει τις φωτογραφίες διαβατηρίου. Επιπλέον να μην είναι ολόσωμη (εκτός φυσικά αν απαιτείται) και μπορεί να φτάνει μέχρι λίγο πιο κάτω από τους ώμους σας. Το ντύσιμο σας πρέπει να είναι επαγγελματικό, τα μαλλιά σας περιποιημένα και αποφύγετε τα piercing και το έντονο μακιγιάζ. Η φωτογραφία πρέπει να δείχνει επαγγελματική, συγκεκριμένα το φόντο να είναι μονόχρωμο και φυσικά ξεχάστε τις selfie. Μπορεί να είναι ασπρόμαυρη ή ακόμα και σέπια που δείχνουν πιο καλλιτεχνικές, αλλά αν δεν είστε καλλιτέχνης καλύτερα προτιμήστε την έγχρωμη εκδοχή. Για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε το άρθρο Να βάλω φωτογραφία στο βιογραφικό μου ή όχι;


Προσωπικά στοιχεία

Τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα το βιογραφικό σας είναι τα εξής, ονοματεπώνυμο, πλήρης διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας και το e-mail σας (δώστε προσοχή στο όνομα του e-mail σας, όταν πρόκειται για επαγγελματική χρήση καλό θα είναι να περιλαμβάνει το όνομά σας, για παράδειγμα το πρώτο γράμμα από το όνομά σας και στη συνέχεια το επίθετό σας). Επίσης, αν σας ζητηθεί ή το επιθυμείτε μπορείτε να αναφέρετε και άλλα στοιχεία, όπως την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, την οικογενειακή κατάσταση και για τους άντρες τις στρατιωτικές σας υποχρεώσεις. Αν το βιογραφικό σας έχει στόχο την αγορά εργασίας του εξωτερικού, μην ξεχάσετε να αναφέρετε την υπηκοότητα σας που είναι απαραίτητη.

Παράδειγμα:

Ονοματεπώνυμο: x

Διεύθυνση: x

Κινητό τηλέφωνο: x

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: x


Τίτλος

Ο τίτλος του βιογραφικού δεν είναι υποχρεωτικός, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός γιατί προσδίδει χαρακτήρα στο βιογραφικό σας και το κάνει ξεχωριστό. Δώστε προσοχή στον τίτλο που θα επιλέξετε, διότι πρέπει να δείχνει για ποιο λόγο έχετε τα κατάλληλα προσόντα για τη θέση που κάνετε αίτηση. Θεωρώ πως ένας πλήρης τίτλος μπορεί να περιλαμβάνει τη δουλειά που κάνετε ήδη ή τη δουλειά που θέλετε να αποκτήσετε, τα έτη εμπειρίας ή κάποια σημαντική δεξιότητά σας.

Παραδείγματα:

Λογιστής/ Οικονομικός αναλυτής με 10 χρόνια εμπειρίας.

Τουριστικός ξεναγός με άρτια γνώση Αγγλικής, Ιταλικής και Γερμανικής Γλώσσας.


Επαγγελματικές δεξιότητες

Θεωρώ πως η ενότητα αυτή είναι τόσο σημαντική, όσο και ο τίτλος του βιογραφικού. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να δείξετε γρήγορα και εύκολα τις σημαντικότερες δεξιότητές σας, έτσι ώστε αν ο μελλοντικός εργοδότης δεν έχει αρκετό χρόνο για να αναλύσει και να διαβάσει το βιογραφικό σας, να μπορεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να αποφασίσει αν θα προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο. Μπορείτε ακριβώς κάτω από τον τίτλο, χρησιμοποιώντας αρίθμηση ή κουκκίδες, να αναφέρετε επιγραμματικά τις δεξιότητές σας.

Παράδειγμα:

  • English Proficiency
  • ΜΒΑ
  • Πιστοποίηση ECDL
  • Team Leader
  • Πτυχίο Marketing και Διαφήμισης
  • Επικοινωνιακές δεξιότητες

Προσωπικό προφίλ

Το προσωπικό προφίλ είναι επίσης ένα βασικό κομμάτι του βιογραφικού. Σε αυτό το σημείο έχετε την ευκαιρία να περιγράψετε το επαγγελματικό σας προφίλ κάνοντας μια μικρή περίληψη, δίνοντας βάση στα πιο δυνατά σημεία της πορείας σας. Χρησιμοποιήστε αριθμούς και στοιχεία και μην αναφέρεστε μονάχα σε γενικά χαρακτηριστικά σας.

Παράδειγμα:

Η 10χρονη εμπειρία μου περιλαμβάνει τους τομείς των πωλήσεων και του marketing.
Για 4 χρόνια ηγήθηκα ομάδας 10 ατόμων, αυξάνοντας το πελατολόγιο κατά 30%.
Ως υπεύθυνη πωλήσεων σε 2 καταστήματα ηλεκτρικών ειδών έχω εκπαιδεύσει 15 άτομα προσωπικό. Επίσης το 2008 ολοκλήρωσα το project εμπορικής πολιτικής που σχεδίαζα για 2 χρόνια και η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις κατά 40%.
Παράλληλα έχω την ικανότητα να αντεπεξέρχομαι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον και να διαχειρίζομαι στρεσογόνες καταστάσεις.
Με χαρακτηρίζει η κριτική σκέψη και το ομαδικό πνεύμα, ακόμα στα δυνατά μου σημεία ανήκουν οι άριστες επικοινωνιακές και ηγετικές δεξιότητες.


*Τα παραδείγματα σας δίνουν μια ιδέα για να μπορείτε να οργανώσετε τη σκέψη σας και να ετοιμάσετε το βιογραφικό σας με βάση τις γνώσεις και τις δυνατότητές σας.

Συνέχεια


Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Βιογραφικό