Careers, Life & More...

Ο δρόμος προς το τέλειο βιογραφικό / Κεφάλαιο 1


Τα γενικά

Shark cartoon

Πριν ξεκινήσω θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής: i) Το βιογραφικό είναι ένα μοναδικό διαφημιστικό έντυπο στο οποίο το προϊόν διαφήμισης είστε Εσείς. ii) Το βιογραφικό δεν είναι απλά μια περιήγηση στην άγνωστη ιστορία του παρελθόντος σας. Βάλτε καλά αυτά τα δύο στο μυαλό σας, αν σκοπός σας είναι ένα επιτυχημένο βιογραφικό, που θα σας δώσει το εισιτήριο για την πολυπόθητη θέση εργασίας.

Δεν είναι εύκολο, ούτε απλό να γράψετε ένα σωστό Curriculum Vitae, θέλει δουλειά, θέλει και δημιουργικότητα για να καταφέρετε να πουλήσετε τον εαυτό σας με τον καλύτερο τρόπο. Εν τω μεταξύ υπάρχουν τόσα παραδείγματα, τόσες συμβουλές στο ίντερνετ, ο καθένας έχει τη δική του άποψη, να βάλετε φωτογραφία ή όχι, μία σελίδα ή περισσότερες, οι συστάσεις... Λοιπόν η δική μου πρόταση είναι η εξής, ξεχάστε τα όλα και ελάτε να πάρουμε το θέμα από την αρχή. Θα μας πάρει λίγο χρόνο, αλλά σας εγγυώμαι ότι το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ας ξεκινήσουμε:


Έχετε 30 δευτερόλεπτα για να εντυπωσιάσετε

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο μέσος εργοδότης δέχεται καθημερινά πολλά βιογραφικά και αναγκαστικά ο χρόνος του είναι περιορισμένος. Έτσι δε θα σπαταλήσει πάνω από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα πιάσει ένα βιογραφικό στα χέρια του και φυσικά δε θα το διαβάσει, απλά θα το σκανάρει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως η απόφαση του εργοδότη να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο που είναι η συνέντευξη, εξαρτάται από αυτή την πρώτη εντύπωση που θα αφήσει το CV σας.


Πείτε την αλήθεια

Να είστε ειλικρινείς στη σύνταξη του βιογραφικού σας. Το να σας πιάσουν να λέτε ψέμματα δεν είναι ότι πιο ευχάριστο. Επίσης να τονίσω ότι άλλο λέω ψέμματα και άλλο περιγράφω με πολύ ωραίο τρόπο τα προσόντα μου.Προσοχή στα ορθογραφικά λάθη

Εκτός από τα ορθογραφικά λάθη, ελέγξτε τη σύνταξη και τα σημεία στίξης.

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στη γραμματική και στους χρόνους που χρησιμοποιείτε, για παράδειγμα οι μελλοντικοί και οι υποθετικοί χρόνοι περιγράφουν τους στόχους σας, οι παροντικοί περιγράφουν τον εαυτό σας και οι παρελθοντικοί την καριέρα σας.

Ζητήστε και από ένα ακόμα ζευγάρι μάτια να εξετάσει το βιογραφικό για τυχόν λάθη.


Το νου σας στη γλώσσα

Χρησιμοποιήστε μικρές και ωραίες εκφράσεις.

Αποφύγετε τις μεγάλες προτάσεις και χρησιμοποιήστε αρίθμηση και κουκκίδες.

Μην αναφέρεστε στον εαυτό σας χρησιμοποιώντας το “εγώ” ή το όνομά σας.


Κρατήστε το καθαρό

Φροντίστε να είναι ευανάγνωστο και τακτοποιημένο. Μη στριμώχνετε το κείμενο και αφήστε περιθώρια.

Χρησιμοποιήστε την ίδια γραμματοσειρά σε όλο το CV και βεβαιωθείτε ότι είναι μια κοινή γραμματοσειρά, όπως Times New Roman ή Arial.

Το μέγεθος γραμματοσειράς για το σώμα του κειμένου πρέπει να είναι ανάμεσα σε 10-12, ενώ οι τίτλοι μπορούν να φτάσουν το 14-16.

Μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα για ολόκληρες λέξεις.

Κάντε έντονους τους τίτλους. (Bold)

Ποτέ μη μειώνετε το μέγεθος της γραμματοσειράς για να χωρέσει το κείμενο που θέλετε στη σελίδα. Αν χρειαστεί χρησιμοποιήστε μία ακόμα σελίδα.

Εκτυπώστε σε λευκό χαρτί Α4, μονάχα στη μία πλευρά του.

Αριθμήστε τις σελίδες αν είναι δύο ή περισσότερες.


Διατηρείτε το βιογραφικό σας ενημερωμένο

Μην ξεχνάτε να ενημερώνετε το βιογραφικό σας ακόμα και αν δεν ψάχνετε για δουλειά. Με τη διαδικασία αυτή θα εξοικονομήσετε χρόνο αν έρθει η ώρα να αναζητήσετε εργασία και επιπλέον θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε σημαντικές ημερομηνίες και λεπτομέρειες που αφορούν την καριέρα σας.


Προσέξτε τα χρονικά κενά

Χρονικά κενά είναι οι χρονικές αποστάσεις από μία δουλειά σε μία άλλη. Για παράδειγμα αν σας απέλυσαν από τη δουλειά σας και πέρασε στη συνέχεια ένας χρόνος για να ξαναβρείτε δουλειά, τότε αυτός ο ένας χρόνος αποτελεί χρονικό κενό στην προϋπηρεσία σας και το βιογραφικό σας. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, έχετε πάντα μια καλή δικαιολογία για να τα καλύψετε.


Προσαρμόστε το

Μη στέλνετε το ίδιο βιογραφικό σε όλες τις αγγελίες εργασίας. Αφιερώστε λίγο χρόνο και κάντε μια μικρή έρευνα στην εταιρεία και την αγγελία, στη συνέχεια προσαρμόστε το βιογραφικό σας με τέτοιο τρόπο ώστε να προβάλλετε τις δεξιότητες σας που απαιτούνται για κάθε συγκεκριμένη θέση εργασίας.


Και το μέγεθος;

Όσον αφορά το μέγεθος του βιογραφικού θεωρώ πως δεν υπάρχουν συμβουλές και κανόνες, απλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το βιογραφικό δεν είναι η λίστα για τα ψώνια σας, αλλά ούτε και η ιστορία της ζωής σας. Προσπαθήστε να αναλύσετε και να περιγράψετε με τον καλύτερο τρόπο τα προσόντα και την καριέρα σας. Να σκέφτεστε πάντα πως στόχος σας είναι να διατηρήσετε το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο, από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη και αν χρειαστείτε και μερικές σελίδες παραπάνω δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.


Διαβάστε τη συνέχεια
Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Βιογραφικό