Careers, Life & More...

Η Ξένη Γλώσσα.

20+1 Συμβουλές για να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο.

Karate Gorilla cartoon

Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντούν οι άνθρωποι όταν πηγαίνουν να ζήσουν σε μια ξένη χώρα, είναι η γλώσσα. Κάθε “ταξιδιώτης” γνωρίζει πως σε μια νέα χώρα η επικοινωνία δε θα είναι ούτε εύκολη, ούτε άμεση, χρειάζεται χρόνος και πολύ εξάσκηση.

Εμείς σας έχουμε μια σειρά από συμβουλές που θα διευκολύνουν πολύ τη διαδικασία και θα σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο γρήγορα στο στόχο σας.

 1. Μελετήστε πολύ καλά τη γραμματική, η οποία αποτελεί τη βάση της κάθε γλώσσας. Το λεξιλόγιο θα έρθει σιγά σιγά, στη συνέχεια.
 2. Κρατήστε σημειώσεις. Σημειώνετε τις καινούργιες λέξεις που μαθαίνετε καθημερινά, τα ανώμαλα ρήματα, καθημερινές εκφράσεις, παροιμίες κτλ.
 3. Βρείτε ευκαιρίες να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα, μιλήστε με το γείτονα, το σερβιτόρο, το φούρναρη.
 4. Μην ντρέπεστε. Δεν πειράζει αν κάνετε λάθη και δεν πειράζει και αν γελάσουν με την προφορά ή τα λάθη σας, αυτά αποτελούν μέρος της διαδικασίας.
 5. Η εκμάθηση ξένης γλώσσας, θέλει δουλειά και μελέτη. Αν βαριέστε και δεν έχετε όρεξη για διάβασμα, δε θα έχετε αποτελέσματα.
 6. Ενημερώστε τους συνομιλητές σας πως δε μιλάτε καλά τη γλώσσα και ζητήστε τους να μιλάνε λιγάκι πιο αργά για να γίνονται κατανοητοί.
 7. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να μιλούν άπταιστα μία ξένη γλώσσα, αλλά δεν ξέρουν να γράφουν. Δώστε μεγάλη σημασία στη γραφή και προσπαθήστε να γράφετε συχνά μικρές εκθέσεις ή ακόμα καλύτερα μπορείτε να κρατάτε καθημερινά ημερολόγιο.
 8. Μην κλείνεστε στον εαυτό σας, πηγαίνετε για έναν καφέ, σε ένα μουσείο, στο σινεμά.
 9. Δείτε ταινίες, διαβάστε βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. Μπορείτε να επιλέξετε για παράδειγμα ένα βιβλίο στην ξένη γλώσσα, το οποίο έχετε ήδη διαβάσει στα ελληνικά, θα σας είναι πιο εύκολο να το κατανοήσετε και θα σας βοηθήσει να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας.
 10. Κάντε ερωτήσεις, πολλές ερωτήσεις, ρωτήστε τι είδους τυρί περιέχει το σάντουιτς που θέλετε να παραγγείλετε και σταματήστε τους περαστικούς στο δρόμο για να ζητήσετε οδηγίες.
 11. Μην αγχώνεστε αν σας κοιτάζουν περίεργα ή και αν ακόμα σας φερθούν με αγένεια. Μη δίνετε σημασία και μην πτοείστε.
 12. Ζητήστε από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σας, φίλοι, συγκάτοικοι, δάσκαλοι, να σας διορθώνουν όταν κάνετε λάθη.
 13. Βάλτε στόχους, για παράδειγμα κάθε μέρα να μαθαίνετε τουλάχιστον 10 καινούργιες λέξεις.
 14. Μην κάνετε παρέα μόνο με Έλληνες, αυτή είναι η πιο κλασική τακτική για να διατηρηθείτε στάσιμοι.
 15. Έχετε αυτοπεποίθηση και προκαλέστε τον εαυτό σας, πλησιάστε ανθρώπους και πιάστε τους συζήτηση, σε μια καφετέρια, σε ένα εστιατόριο.
 16. Να είστε χαμογελαστοί και φιλικοί με τους ανθρώπους που πλησιάζετε, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αφιερώσουν χρόνο και να συνομιλήσουν μαζί σας.
 17. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να μάθουν μια ξένη γλώσσα, γι' αυτό, αν για παράδειγμα βλέπετε πως κάποιος γνωστός ή φίλος έχει μεγαλύτερη εξέλιξη από εσάς, μη στεναχωριέστε, δεν είστε λιγότερο έξυπνοι, απλά ο καθένας έχει τα δικά του ταλέντα.
 18. Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε μια λέξη περιγράψτε την και κάντε κινήσεις με τα χέρια σας.
 19. Έχετε πάντα ένα μίνι λεξικό μαζί σας ή κατεβάστε δωρεάν εφαρμογές στο κινητό σας που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία.
 20. Ακόμα και αν πιστεύετε πως δεν έχετε κάτι ιδιαίτερο να πείτε με κάποιον, να ξέρετε πως η δήλωσή σας, είμαι Έλληνας/Ελληνίδα είναι πάντα ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης για τους συνομιλητές σας.
 21. Έχετε επιμονή και υπομονή.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και θα δείτε πως σύντομα η ξένη γλώσσα θα γίνει η γλυκιά καθημερινότητά σας.


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Εξωτερικό