Careers, Life & More...

Ψέματα στο βιογραφικό

Arrogant flamingo cartoon

Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμα μία φορά, άλλο λέω ψέματα στο βιογραφικό μου και άλλο περιγράφω με πολύ ωραίο τρόπο τα προσόντα και την εμπειρία μου.

Έτσι λοιπόν εάν δε μιλάτε γαλλικά, μην το γράψετε στο βιογραφικό σας, ούτε αν δεν ξέρετε να χρησιμοποιείτε την access.
Μην αλλάζετε τις ημερομηνίες, ούτε να προσθέτετε δουλειές που δεν έχετε κάνει.
Με λίγα λόγια μη γράφετε ψεύτικα στοιχεία και ξέρετε γιατί;

  1. Αν σας καλέσουν για συνέντευξη πιθανότατα θα σας φάει το άγχος στη σκέψη πως ίσως σας κάνουν ερωτήσεις και δε θα ξέρετε πως να τις απαντήσετε.
  2. Σε περίπτωση που καταλάβουν πως λέτε ψέματα, θα σας δείξουν αμέσως την πόρτα εξόδου και θα χάσετε κάθε ευκαιρία να δουλέψετε στην εταιρεία.
  3. Το βιογραφικό σας πρέπει να το γνωρίζετε από έξω και ανακατωτά, απαγορεύεται να κάνετε λάθη σε ημερομηνίες ή να κομπιάζετε για να θυμηθείτε τις αρμοδιότητες σας σε μια δουλεία. Έτσι τα ψευτικά στοιχεία μπορεί να σας μπερδέψουν.
  4. Ακόμα και να πάρετε τη δουλειά, ίσως αυτό το ψέμα να σας δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον.
  5. Το νούμερο ένα σε μια συνέντευξη είναι η αυτοπεποίθηση μας και δυστυχώς ένα ψέμα μπορεί να την κάνει ένα με το πάτωμα.

Άρα αξίζει τον κόπο να γράφουμε ψέματα στο βιογραφικό;
Εγώ πιστεύω πως όχι...

Ακόμα κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι πως το βιογραφικό από μόνο του δε θα σας εξασφαλίσει τη θέση, τη δουλειά θα την κερδίσετε κυρίως με τη συνέντευξη που θα δώσετε, κερδίζοντας δηλαδή την εμπιστοσύνη του συνεντευξιαστή.
Τέλος μια συμβουλή δική μου, με δουλειά και μελέτη μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πολύ ωραίο βιογραφικό, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητά σας και όχι τη φαντασία σας!

Ας δούμε όμως ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τι σημαίνει περιγράφω με πολύ ωραίο τρόπο τα προσόντα μου.
Φανταστείτε πως μόλις τελειώσατε τη σχολή σας και κάνετε την πρακτική σας σε μια εταιρεία ας πούμε σαν βοηθός οικονομικού τμήματος. Η δουλειά σας είναι να βγάζετε φωτοτυπίες, να σηκώνετε τηλέφωνα, να ετοιμάζετε τα powerpoint και να κρατάτε σημειώσεις στα meeting, να ετοιμάζετε τις αναφορές με τα στατιστικά στο τέλος του κάθε μήνα, να χειρίζεστε λίστες στο excel, να ετοιμάζετε καφέδες για τα μεγαλοστελέχη κτλ. Εν συντομία το παιδί για όλες τις δουλειές. Θα γράψετε λοιπόν για τους καφέδες και τις φωτοτυπίες στο βιογραφικό σας; Όχι βέβαια!!! Το σίγουρο είναι πως η εμπειρία που κερδίζετε σε μια τέτοια δουλειά, αλλά και σε οποιαδήποτε δουλειά έχει μεγάλη αξία, μαθαίνετε τι σημαίνει να είστε υπεύθυνοι, πως λειτουργεί μια εταιρεία, να κερδίζετε χρήματα κτλ. Τότε γιατί να μην την αναδείξετε αυτή την εμπειρία στο CV σας; Τι θα μπορούσατε λοιπόν να αναφέρετε στο βιογραφικό σας για την παραπάνω δουλειά:

9/2013-10/2014 Βοηθός Οικονομικού Τμήματος, Εταιρεία Χ

-Σύνταξη και ανάλυση μηνιαίων αναφορών/εκθέσεων προόδου με στόχο την παρακολούθηση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας.
-Διατήρηση και ενημέρωση των αρχείων/στατιστικών του τμήματος.
-Προετοιμασία παρουσιάσεων και τήρηση πρακτικών των συναντήσεων/meetings.
-Διεκπεραίωση εσωτερικών θεμάτων της εταιρείας και επίλυση προβλημάτων των πελατών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα.

Υ.Γ Τώρα σε περίπτωση που επιμένετε να γράψετε ψεύτικα στοιχεία στο βιογραφικό σας, ελάτε να το συζητήσουμε! Θα περιμένω mail σας στο contact@upsidedownabout.gr.


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Βιογραφικό