Careers, Life & More...

Συμβουλές για την ενοικίαση σπιτιού στο εξωτερικό

key cartoon

Οι ίδιες συμβουλές ισχύουν για την ενοικίαση σπιτιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα συνήθως ξέρετε καλύτερα τους νόμους, έχετε 4-5 φίλους δικηγόρους και αν χρειαστείτε βοήθεια υπάρχει αρκετός κόσμος που θα σας την προσφέρει απλόχερα, ξεκινώντας από τους γονείς σας. Γι' αυτό διαβάστε με προσοχή το παρακάτω κείμενο για να μην αντιμετωπίσετε προβλήματα στο εξωτερικό.

Διαπραγματευτείτε

Αν δείτε κάποιο σπίτι που σας ενδιαφέρει και είστε έτοιμοι να υπογράψετε συμβόλαιο μη χάσετε την ευκαιρία να διαπραγματευτείτε. Ζητήστε με ωραίο και ευγενικό τρόπο από τον ιδιοκτήτη, αν είναι δυνατόν, να σας κάνει κάποια διευκόλυνση, όπως για παράδειγμα να μειώσει την τιμή του ενοικίου, να συμπεριλάβει στην τιμή του ενοικίου κάποιον λογαριασμό ή να αγοράσει κάποια ηλεκτρική συσκευή που δεν έχει το σπίτι, πχ. πλυντήριο πιάτων ή φούρνο μικροκυμάτων.

Ενημερωθείτε για το τι ακριβώς πληρώνετε

Πάλι πριν υπογράψετε το συμβόλαιο ρωτήστε τι ακριβώς περιλαμβάνει η τιμή του ενοικίου, για παράδειγμα ενημερωθείτε αν τα κοινόχρηστα συμπεριλαμβάνονται στην τιμή. Επίσης είναι σημαντικό να ρωτήσετε για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου και του ίντερνετ για να δείτε αν η τσέπη σας αντέχει τον προϋπολογισμό. Ακόμα ενημερωθείτε αν υπάρχουν κάποια έξτρα έξοδα ή φόροι που χρειάζεται να πληρώνετε.

Διαβάστε καλά το συμβόλαιο

Ποτέ μη βάζετε την υπογραφή σας σε ένα έγγραφο αν δεν το έχετε διαβάσει καλά. Μην προσπερνάτε τα ψιλά γράμματα και αν έχετε κάποια απορία συζητήστε την αμέσως με τον ιδιοκτήτη.

Ρωτήστε πάντα πριν κάνετε αλλαγές

Ποτέ μην κάνετε αλλαγές στο σπίτι αν δε ρωτήσετε τον ιδιοκτήτη, ακόμα και μια τρύπα που θα ανοίξετε στον τοίχο μπορεί κάποια στιγμή να σας δημιουργήσει πρόβλημα. Έχετε πάντα την γραπτή επιβεβαίωση του ιδιοκτήτη για οποιαδήποτε ενέργειά σας.

Ελέγξτε και καταγράψτε τα προβλήματα του σπιτιού

Συνήθως οι ιδιοκτήτες μαζί με το συμβόλαιο έχουν και ένα έξτρα έγγραφο το οποίο περιγράφει κάποια προβλήματα του σπιτιού, όπως για παράδειγμα μια ρωγμή στον τοίχο, μια γρατσουνιά στην πόρτα κ.α Είναι πολύ σημαντικό όλες αυτές οι λεπτομέρειες να είναι καταγεγραμμένες για να μη σας τις χρεώσουν όταν θα αποφασίσετε να μετακομίσετε.

Αν το σπίτι είναι επιπλωμένο

Σε αυτήν την περίπτωση πάλι θα υπογράψετε ένα έγγραφο το οποίο θα αναφέρει τα υπάρχοντα του σπιτιού, από τις ντουλάπες και τους καναπέδες μέχρι και τα κουτάλια στην κουζίνα αν υπάρχουν.

Αν το σπίτι είναι βαμμένο

Αν το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο υποτίθεται πως πριν το αφήσετε πρέπει να το ξαναβάψετε, γι ' αυτό συζητήστε αυτή τη λεπτομέρεια με τον ιδιοκτήτη.

Αν έχετε κάποιο κατοικίδιο

Μην ξεχάσετε να μιλήσετε γι' αυτό το θέμα με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού. Υπάρχουν πολυκατοικίες που δε δέχονται κατοικίδια και σίγουρα θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα.

Ζητήστε πάντα γραπτές αποδείξεις

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχετε πάντα γραπτές αποδείξεις για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το σπίτι. Επίσης μην εμπιστεύεστε κανέναν, ακόμα και ο καλύτερος ιδιοκτήτης του κόσμου μετά από μερικούς μήνες μπορεί να ξεχάσει κάτι που υποσχέθηκε. Γραπτή απόδειξη μπορεί να είναι ακόμα και μια χαρτοπετσέτα με τις υπογραφές σας, θεωρώ όμως πως ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω e-mail για οποιοδήποτε ζήτημα προκύψει.

Αν θέλετε να σπάσετε το συμβόλαιο

Συζητήστε για αυτό το θέμα με τον ιδιοκτήτη, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Αν για παράδειγμα υπογράψετε συμβόλαιο για ένα χρόνο και για οποιοδήποτε λόγο χρειαστεί να φύγετε από το σπίτι πριν συμπληρώσετε το χρόνο τότε ενημερωθείτε αν υπάρχει εναλλακτική, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα δεχτούν να σας αποδεσμεύσουν από το συμβόλαιο εάν βρείτε κάποιον αντικαταστάτη που θα θέλει να νοικιάσει το σπίτι.

Λήγοντας το συμβόλαιο

Συζητήστε με τον ιδιοκτήτη τις λεπτομέρειες στην περίπτωση που αποφασίσετε να ανανεώσετε το συμβόλαιο κατά τη λήξη του, ποια είναι η διαδικασία και αν ανανεώνετε αυτόματα. Επίσης ενημερωθείτε για τη διαδικασία σε περίπτωση που θέλετε να αφήσετε το σπίτι, πόσο καιρό πριν πρέπει να ενημερώσετε τον ιδιοκτήτη πως φεύγετε και πως θα τακτοποιηθεί το θέμα της εγγύησης.

Ο άνθρωπος που έχετε μπροστά σας είναι σίγουρα ο ιδιοκτήτης;

Μπορεί να σας φαίνεται λίγο περίεργο αυτό το σημείο, όμως μπορεί να συμβεί. Πριν υπογράψετε και δώσετε τα χρήματα βεβαιωθείτε για την ταυτότητα του ανθρώπου που σας παρουσιάστηκε ως ιδιοκτήτης. Μην ντραπείτε να ζητήσετε ντοκουμέντα και αν δείτε κάτι περίεργο στη συμπεριφορά ή στα χαρτιά του σκεφτείτε την πιθανότητα ότι μπορεί να σας κοροϊδεύει.


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Εξωτερικό