Careers, Life & More...

Μήπως μισείτε τη δουλειά σας;

bored spider cartoon

Μια φίλη μου είπε πρόσφατα το εξής: η διαδικασία του να ψάχνεις για δουλειά είναι πολύ πιο ψυχοφθόρα από το να είσαι σε μια δουλειά που δε σου αρέσει!

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω αν συμφωνώ 100% με αυτή τη φράση, παρόλα αυτά την καταλαβαίνω απόλυτα.

Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι απογοητευμένοι από τη δουλειά τους και όμως ο καθένας για τους δικούς του λόγους συνεχίζει. Δεν είναι όμως κρίμα να περνάμε τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας μας κάνοντας κάτι που όχι μόνο δε μας γεμίζει, αλλά μας χαλάει και τη διάθεση; Όχι σε αυτό το άρθρο δε θα σας πω να παρατήσετε τη δουλειά σας, αλλά θα σας πω κάποιους τρόπους για να αλλάξετε το τσιπάκι μέσα στο μυαλό σας και να βλέπετε τα πράγματα πιο θετικά.

Ας ξεκινήσουμε:

  1. Καταρχάς σταματήστε να γκρινιάζετε! Η γκρίνια φέρνει αρνητική ενέργεια και γίνεται κακή συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Προσπαθήστε να βρείτε λύσεις σε ότι άσχημο συμβαίνει και μην παραπονιέστε.
  2. Κάνετε αρκετά μικρά διαλείμματα. Σηκωθείτε από τη θέση σας και περπατήστε λίγο, πηγαίνετε να πάρετε λίγο αέρα, να πιείτε νερό. Έρευνες έχουν δείξει πως τα συχνά μικρά διαλείμματα αυξάνουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και ανεβάζουν την ψυχολογία τους.
  3. Καθημερινά στη δουλειά μας έχουμε και καλές και κακές στιγμές, συγκεντρωθείτε όμως όσο μπορείτε μόνο στις καλές στιγμές και αφήστε τις κακές να περνούν και να μη σας ακουμπάνε.
  4. Προσαρμόστε το χώρο σας στη δουλειά! Είναι σημαντικό να νιώθετε οικεία στο χώρο εργασίας σας. Κρατάτε πάντα καθαρό και τακτοποιημένο το γραφείο σας, επίσης μια κορνίζα με μια αγαπημένη σας φωτογραφία, ένα χαρούμενο φόντο στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σας, είναι μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να σας φτιάξουν τη διάθεση.
  5. Αν σας επιτρέπετε στη δουλειά σας και έχετε τη δυνατότητα τότε ακούστε μουσική! Διαλέξτε τα τραγούδια που σας ανεβάζουν και σας κάνουν χαρούμενους.
  6. Αν θέλετε να κάνετε κάποιες αλλαγές είτε στο ωράριό σας είτε σε οτιδήποτε αφορά τη δουλειά και το συμβόλαιό σας, μη χάνετε ευκαιρία και μιλήστε με τον εργοδότη σας. Αν για παράδειγμα πηγαίνετε το παιδί σας στο σχολείο και δεν προλαβαίνετε να είστε στην ώρα σας στη δουλειά, ζητήστε από τον εργοδότη σας να αλλάξει το ωράριό σας, πχ. να ξεκινάτε και να φεύγετε από τη δουλειά μισή ώρα αργότερα ή αν θέλετε τα μεσημέρια να πηγαίνετε στο γυμναστήριο, ζητήστε από τον εργοδότη σας να έχετε παραπάνω ώρα για το μεσημεριανό σας διάλειμμα και να φεύγετε λίγο πιο αργά από τη δουλειά. Να είστε σίγουροι πως αν ο εργοδότης σας είναι έξυπνος θα δεχτεί το αίτημά σας, γιατί ο χαρούμενος εργαζόμενος, είναι και πιο παραγωγικός!
  7. Να είστε ευγνώμονες! Τι σημαίνει αυτό; Έχετε την υγεία σας, έχετε τη δουλειά σας, κερδίζετε χρήματα, τι άλλο θέλετε; Μη σκέφτεστε μόνο αυτά που σας λείπουν, συγκεντρωθείτε σε αυτά που έχετε και πως μπορούν να σας κάνουν καλύτερους.
  8. Αποκτήστε σχέσεις με τους συναδέλφους σας. Δε χρειάζεται να γίνετε κολλητοί φίλοι και να μοιράζεστε τα πιο ενδόμυχα μυστικά σας, μπορείτε όμως να ανταλλάσσετε μερικές κουβέντες, ακόμα και να πηγαίνετε που και που για καφέ ή για φαγητό. Οι άνθρωποι που έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους συνήθως πηγαίνουν με μεγαλύτερη διάθεση στη δουλειά τους.
  9. Κάνετε το ετήσιο check up σας. Δε χρειάζεται να γίνεται 50 χρονών για να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία σας. Ελέγξτε τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα σας, των βιταμινών κτλ. Το ξέρετε πως η βιταμίνη Β θεωρείται η βιταμίνη της ευτυχίας και πως η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη;
  10. Ξεκινήστε κάποιο είδος γυμναστικής, το περπάτημα για παράδειγμα είναι θαυματουργό, όχι μόνο είναι πολύ καλή γυμναστική, αλλά μας φτιάχνει και τη διάθεση.

Δεν πρέπει να αφήνουμε τη ζωή να γλιστράει από τα χέρια μας και τα χρόνια να περνούν ζώντας μια καθημερινότητα που μισούμε. Δοκιμάστε τις παραπάνω συμβουλές και νιώστε καλύτερα!


Πηγαίνετε στην αρχή
Πίσω στην κατηγορία Θέματα καριέρας